За съжаление, все повече хора изпитват затруднение в зачеването на детенце. Това

...
За съжаление, все повече хора изпитват затруднение в зачеването на детенце. Това
Коментари Харесай

Психологът Наталия Герджикова: Безплодието е медицински проблем, да заченеш не е умение

За страдание, от ден на ден хора изпитват затруднение в зачеването на детенце. Това заяви в предаването " Добър ден, България " на Радио " Фокус " психологът Наталия Герджикова. Факторите за това са доста и са сложни, сподели Герджикова.

Репродуктивни проблеми могат да имат както дамите, по този начин и мъжете.  Съотношението е съвсем 50/50. За мъжете по-малко се приказва, може би тъй като дамите повече се подлагат на процедури и лекуване. 

" Моят опит сочи, че това е удар по самочувствието и на двете страни, и двата пола изпитват срам и се усещат дефектни. Но безплодието е медицински проблем и да заченеш не е умеене, а е развой ", разясни психологът.

Според Герджикова, значимо е двойката да осъзнае, че безплодието е контузия и те, като терапевти, работят като с травма  и се пробват да намерят пътя им един към различен, да съкратят дистанцията посред им. " Това е една невидима загуба, за която никой не приказва. Двойката може да се оправи, единствено като осъзнае, че това е контузия и като се приближи един до различен ", добави Наталия Герджикова.

Възможно е, с страстите и страха си, единият от двамата да стане настъпателен, или да се отдръпне. Всичко това би трябвало да се спре и да се опитат двамата да видят другия и болката му, уточни психологът. Важно е двойката да съкрати дистанцията един към различен и стресът да намалее. Това може да стане благодарение на психолог. Това е значимо за инвитро процедурите. По време на тези процедури двойката би трябвало да търси благополучие от дребните неща и да заобикаля напрежението, с цел да са по-спокойни.

Важна е и обществената поддръжка в този миг. Те може да споделят с другари и родственици, които ги схващат, както и в обществени мрежи, в кръгове с сходни проблеми. Важно е да знаят те по какъв начин се усещат и през какво минават. 

Те сами да почувстват, че претърпяват нещо огромно и стресът и контузията - физическа и психическа е голяма и малко хора могат да си показват какво е. Те би трябвало да бъдат подкрепени от обществената среда, с цел да не се усещат дефектни.

" Няма нищо срамно да се върви на психолог поради този проблем. Разговорите са изпълнени с доста поддръжка и обич. Има цялостно схващане и поддръжка и по този начин те не се усещат сами. Има някой, който ги схваща, чува и може да съпреживее това, което изпитват ", сподели Герджикова.

Групи за самопомощ също са доста потребни. Всяко нещо би могло да е потребно. Тази вест се претърпява като загуба и тя има пет стадия – отвод от приемане, пазарлък, яд, меланхолия и приемане на новината. И в случай че в някой от тези стадии двойката заседне, тогава би следвало да потърсят помощ, поучава психологът Наталия Герджикова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР